Blog

Gyakran belefutunk a felméréseink során, irodai környezetben használt, internetre kötött, régóta elavult számítógépekbe, amiken még a Windows XP fut. Legtöbbször azért kerülnek napirendre ezek a gépek, mert valamilyen szoftver már nem akar rajtuk futni, szükségessé válna az informatikai fejlesztés.

Ilyenkor a gépek cseréjét illetően elindul egy diskurzus és ezen keresztül mi is tapasztaljuk, hogy felhasználói oldalról nem is olyan egyszerű megérteni, hogy mi az előnye egy korszerűbb számítógépnek és operációs rendszernek a régivel szemben? Tényleg, mi is?

A támogatott operációs rendszerek
Ezekből a mérlegelendő szempontokból próbáljuk most csokorba szedni néhányat, az IT tanácsadó fejével gondolkodva:

  • Ha egy operációs rendszer eléri az életciklusa végét és a gyártó többé nem készít hozzá további javításokat, akkor minden „befoltozatlan” biztonsági rés, ami ezután kerül napvilágra, szabadon kihasználhatóvá válik a bűnözők (és gyakorlatilag bárki) számára. Ezért ahogy haladunk előre az időben és egyre több és több ilyen kihasználható hiba kerül napvilágra, úgy lesz egyre kockázatosabb ezek használata. Függetlenül attól, hogy milyen tűzfal mögött van a gép, ha hálózatban van, akkor potenciális veszélyforrást jelent a többi számítógépre is.
  • Sokszor előjön érvként, hogy inkább vásárolnának egy jó vírusírtót rá és akkor továbbra is biztonságos maradhatna. Sajnos ez az esetek többségében nem segít. Egyrészt a modern vírusvédelmi szoftverek eleve el sem futnak a régi operációs rendszereken, másfelől a legjobb vírusvédelem sem 100%-os, ráadásul egy külső szoftver nem képes befalazni azokat a réseket, amik az azt futtató alap rendszeren nyitva vannak.
  • Sokan nem is tudják, de a Windows 10 beépített vírusvédelme hatékonyságban vetekszik sok egyéb fizetős megoldással, így egy megfelelően konfigurált hálózati környezetben, nem is feltétlenül igényel külön vírusírtót, amely költség- és erőforrás-megtakarítást is jelent egyben.
  • Szintén a modern operációs rendszerek és böngészők mellett szóló érv, hogy főképp az elmúlt évek tömeges zsarolóvírus támadásai miatt, a fejlesztők hatalmas hangsúlyt fektettek a biztonság növelésére, így számtalan olyan védelmi megoldással vannak felruházva, amik egyáltalán nem léteztek a korábbi rendszerekben.
  • Hardveres oldalról nézve ugyanekkor a korszerű gépek kisebb fogyasztás és méret mellett tudnak nagyobb teljesítményt nyújtani, ezáltal nem csak a felhasználó tud hatékonyabban dolgozni, de a kisebb energiafelhasználás miatt, kvázi „zöldebb” is.
  • A minőségi, új hardverek több év garanciával rendelkeznek és nem is igényelnek olyan mértékű számítógép karbantartást, mint az elavult, régi társaik.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy biztonsági és üzemeltetési oldalról is érdemes az életciklusuk végéhez közeledő (vagy azon túli) gépeket, korszerű megoldásokkal kiváltani.