Blog

A weboldalak karbantartás nélkül elavulhatnak, és biztonsági szempontból veszélyessé válhatnak. Ezért fontos időnként a honlap karbantartása, a biztonsági frissítéseket telepítése, a tartalom és a megjelenés módosítása.

A weblapokkal kapcsolatos trendek is folyamatosan változnak, új kihívások jelennek meg. Ha a karbantartás elmarad, nem csak a weboldal kelthet komolytalan hatást, hanem akár veszélynek is kiteheti a látogatókat.

Mi a honlap karbantartás lényege?

A honlap karbantartás legnagyobb előnye az, hogy a weboldal mindig napra kész. Ha egy látogató a weboldalra érkezik, mindig friss tartalommal találkozik. A böngésző látogatók szeretik, ha egy szervezet, vállalat törődik a weboldalával. Amennyiben rendszeresen frissül, a felhasználók gyakrabban fogják meglátogatni és visszatérni, hogy az újabb információkat megtalálják, így aztán könnyen megtalálják az új szolgáltatásokat, funkciókat. A karbantartás tehát a meglévő és új ügyfelek szemében is jó benyomást kelt a weboldalról.

Weboldal karbantartási hibák

Előfordulhat, hogy az újabb készülékeken szétcsúszik egy kép, vagy táblázat. Lehetnek hibák a weboldal kódjában, amelyek csak bizonyos készülékeken okoznak problémát. Előfordulhat, hogy a weboldalba be van ágyazva egy videó, ami bizonyos rendszerek alatt nem játszódik le. Felmerülhet, hogy a weboldalon nem lehet jól navigálni, például ha álló módban nézik a weboldalt a látogatók. A honlap karbantartás során mindenre kiterjedően megvizsgáljuk, hogy jól jelenik-e meg mindenféle eszközön.

Tartalom frissítése

A weboldal célja, hogy a vállalatot, önkormányzati szervezetet jól mutassa be. Ha pontatlan információk találhatók a weboldalakon, akkor ezeket pótolni kell. Ha új törvények jelennek meg, akkor a weboldal meg kell, hogy feleljen az elvárásoknak. Ilyen volt a 2018 évben megjelent az új Európai Uniós irányelv, amely a cookiek használata esetén kötelezővé teszi egy tájékoztatás megjelenítését. A weblap karbantartása ki kell, hogy terjedjen arra is, hogy a változó törvényeknek megfeleljen.

Új nyelvek hozzáadása

Célszerű lehet újabb nyelveket is hozzáadni a weboldalhoz. Amennyiben egy vállalkozás új országokban szeretne terjeszkedni, érdemes lehet az adott ország nyelvére lefordítani a tartalmakat. A látogatók így saját anyanyelvükön olvashatják az információkat.

A trendek követése

Akárcsak a világ számos területén, ruházat, építőipar, stb. a honlap megjelenésnél is vannak trendek, amelyek folyamatosan változnak. Az utóbbi években a könnyen átlátható, világos, lényegretörő információval ellátott oldalak kerültek lettek a megfelelőek. A trendeket érdemes követni, hogy a weboldal ne keltsen olyan érzést, mint ha nagyon régi lenne. A honlap karbantartása kiterjed arra, hogy a weboldal megjelenése kövesse a trendeket. Mivel ezek a trendek folyamatosan változnak, érdemes napra késznek maradni. Például a Lőkösházi Önkormányzatnak 2007 óta 6. alkalommal újítottuk meg weboldalát, a következő 2020. májusában várható.

Biztonsági másolat, vírusvédelem

Az informatikában, a honlapoknál is fontos a megfelelő biztonsági másolat a megsemmisülés ellen.

A piacon nagyon sok cég foglalkozik webhostinggal, viszont kevés az árérték arányban profi, biztonságos szolgáltatást nyújtó vállalkozás. Előfordulhat, hogy Ön egy olyan szolgáltatónál tárolta a honlapját, ami megszűnt. Előfordulhat, hogy a szerver, amin az adatokat tárolták, megsemmisült. Fontos, hogy Ön folyamatosan rendelkezzen egy biztonsági másolattal a weboldaláról, és az adatbázisról! Ha szükséges, akkor a honlap karbantartás során ezekből a biztonsági másolatokból vissza lehet állítani az eltűnt részeket és adatokat.

Az általunk készített weboldalakat, saját bérlet szervereken üzemeltetjük, magas minőségű elvásárok alapján. Minden weboldal adatbázisáról napi mentés készül, illetve 15 naponként a teljes mappa és fáljszerkezet arciválásra kerül. Ezen felül olyan biztosági megoldásokat alkalmazunk, amelyek hatásosak a feltöréskkel, terhelésekkel szemben, e mellett villámgyors elérésűek az oldalaink.

Ha nincs rá ideje

Ha Önnek már nincs ideje arra, hogy a honlap karbantartás megfelelően el legyen végezve, bízzon meg vele bennünket. A fent említett paramétereken kívül, ha szükséges, moderáljuk a weboldalán a kommenteket, törörljük a SPAM üzeneteket. Folyamatosan figyeljük a trendek változásait, és frissítik a weboldalt, (tartalmilag is), hogy az jól működjön minden hardveren és minden operációs rendszeren.