Blog

  • Főoldal
  • WEB

Bankkártyás fizetésnél 2 fő működési típus közül tudsz választani:

  1. On-site: a vásárlód a saját webshopodon belül marad és ott tudja megadni a bankkártya adatait.
  2. Off-site: a vásárlód a rendelés feladása után átirányítod egy másik weboldalra, ahol megadja a bankkártya adatait és utána a szolgáltató automatikusan visszairányítja a saját webshopodra.

Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Én jobban szeretem az on-site megoldást, mert így a vásárló a weboldalamon belül marad, nem kell egy másik, teljesen független felülettel találkoznia a vásárlási folyamat közben. Viszont az off-site megoldásban jobban bízhatnak a vásárlók, mert ismert szolgáltatók weboldalára irányítod át őket. A szolgáltató kiválasztásakor ez is szempont lehet, de szerintem nem ezt kell nézned elsődlegesen, a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, remélhetőleg egy sikeres bankkártyás fizetés és vásárlás.

PAYLIKE

A Paylike egy dán székhelyű szolgáltató, de rendelkezik magyar weboldallal és támogatással. Minden tranzakciónál 1.1%-ot és 75 Ft-ot von le. On-site megoldásról van szó, amikor a fizetés gombra nyom a vásárló, az oldalon belül megjelenik egy popup ahol meg tudja adni a bankkártya adatokat. A regisztrációs folyamat egyszerű és külön előny, hogy a regisztráció után azonnal használhatod a szolgáltatást és a vásárlóid fizetni is tudnak majd, viszont a kártyájukról csak akkor fogja levonni a pénzt, ha már visszaigazolták a Paylike a fiókodat. Nincs csatlakozási díj.

Minden héten egyszer utalnak a számládra magyar bankszámláról, így nincs extra költség. Viszont érdemes megemlíteni, hogy nem a teljes összeget kapod meg, hanem bizonyos százalékot visszatartanak, hogy például egy visszamondott rendelést vissza tudj fizetni a vásárlónak. A visszatartott összeg függ attól, hogy hányszor kellett visszatérítened a vásárlóknak pénzt, hány hibás tranzakció volt és mennyire kockázatos kategóriába sorolja a webáruházadat, de lehet velük egyezkedi, pl. van olyan webáruházunk, ahol nincs visszatartott pénz.

SIMPLE PAY

Talán az egyik legnépszerűbb magyar szolgáltató. Off-site, tehát a vásárlódat átirányítja az OTP weboldalára, ahol tud fizetni bankkártyával, vagy a saját Simple fiókjában elmentett bankkártyával. A felület több nyelven is elérhető, viszont ha sok külföldi vásárlód van, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, mert nem annyira ismert, mint a Paypal vagy a Stripe. Az árazásra csak egy átlagos értéket lehet mondani, mert egyedi árképzésük van és ajánlatot kell kérni tőlük. A csatlakozási díj kb nettó 40.000 Ft, tranzakciónként pedig 1,0-2,5% közötti összeget von le. E mellett pedig kell fizetni rendszerdíjat és bankközi jutalékot is, amiről itt találsz bővebb infót. A regisztrácinál egyedi szerződést kötsz az OTP-vel, aminek az elbírálási ideje 1-2 hét szokott lenni. Elszámolás minden szerdán történik, ugyanúgy, mint a Paylike esetében és a kifizetés nem kerül pénzbe.

STRIPE

Szintén népszerű off-site fizetési megoldás. A vásárló fizethet simán a bankkártya adatok megadásával, vagy a Barion fiókba történő belépéssel. A Barion fiók létrehozása nem kötelező, viszont maga a fizetési felület úgy van kialakítva, hogy eléggé presszionálja a vásárlót egy extra fiók létrehozásához. Ha a vásárlónak nincs fiókja, ez kicsit zavaró lehet. Csatlakozási díj nincs, tranzakció díj pedig 1,5% és 0,5% között van, tehát elég kedvezményes árakhoz lehet hozzáférni. A beérkezett bankkártyás fizetéseket a „tárcádban” tárolja, ahonnan bármikor átutalhatod bármilyen bankszámlára. Viszont ennek külön díja van, például a forintban beérkező fizetések forint számlára történő utalása 0,1%(min 50Ft) levonással történik meg. Az árazás a Simple Pay-el ellentétben viszonylag transzparens, itt találhatsz egy részletes táblázatot róla.

PAYPAL

A PayPal-t csak akkor ajánlanám, ha elsősorban külföldi vásárlóid vannak, ugyanis nagyon sokba kerül a használata, de a külföldi vásárlók megbíznak benne. Maga a bővítmény és a csatlakozás ingyenes, viszont a tranzakciók után fizetendő kb 3,5%-os díj nagyon magas, ráadásul mellé még jön fix díj is, kb 100 Ft. Az árak nem fixek, függ a pénznemtől és attól is, hogy a vásárlód kártyával, vagy a PayPal fiókon lévő összegével fizet. A kifizetés úgy működik, mint a Barion esetében. A PayPal számládon gyűlik a pénz és ezt bármikor átutalhatod a saját bankszámládra. Viszont ennek is elég húzós díja van. Fontos kiemelni, hogy a devizában érkező fizetéseket is átváltja forintra és utána kapod csak meg, természetesen ennek az átváltásnak is van díja. Gyakorlatilag az összes elérhető szolgáltató közül kimagaslóan ez a legdrágább megoldás. Magyar cégként regisztrálva off-site megoldást támogat csak, tehát a vásárlót átirányítja a Paypal oldalára(viszont van olyan megoldása is, ami egy kis méretű popup-ban hozza be a Paypal bejelentkezési oldalát). A vásárlónak nem kötelező Paypal fiók a fizetéshez, de ez az opció eléggé el van rejtve a felületen, nehezen megtalálható.

STRIPE

Külföldön már régóta népszerű szolgáltató, hozzánk 2020 végén jutott el. A Stripe segítségével az oldaladon belül tudod bekérni a bankkártya adatokat úgy, hogy nem dob fel extra popupot, simán a pénztár űrlapon belül jelennek meg az extra mezők. A vásárlód el is tudja menteni a fizetési módot, így a következő vásárláskor nem kell újra megadnia az adatait. A díjazása viszonylag korrekt: csatlakozási díj nincs, havidíj nincs, tranzakciónként pedig 1,4% + 85 Ft a jutalék. A forintban és euróban beérkezett pénzt magyar számlára is át tudják utalni. Van lehetőség arra is, hogy átváltsa forintra és úgy kapd meg az utalást a sima magyar számládra. Extra díja a kifizetésnek nincs. Az ütemezés változó, de általában heti 1 alkalommal történik kifizetés. (ez friss fióknyitáskor több lehet, illetve ha kockázatos kategóriába sorolja a webshopodat, akkor lehet például 2 hetes ciklus is).

BORGUN

A Borgun egy izlandi fizetési szolgáltató, aminek a magyarországi “viszonteladója” a B-Payment. Ezt csak azért tisztáztam az elején, mert ha rákeresel, eléggé keverednek a keresési találatok ? Off-site megoldás, viszont a fizetési oldal teljesen egyszerű, nincs opcionális fiók létrehozás, egyből a lényegre tér és megadhatja a vásárló a bankkártya adatait. Személyes tapasztalatom nincs vele, viszont azt tudom, hogy nincs csatlakozási díj és tranzakciónként 1-2% körüli összeget von le. Egyedi ajánlatot adnak minden webáruháznak. 


A fenti szolgáltatókon kívül szinte minden magyar banknak van ilyen szolgáltatása. Például K&H BankUnicredit BankCIB Bank. Mindegyik szolgáltató egyedi ajánlatot ad a várható (és meglévő) forgalom alapján. Ezek mindegyik off-site megoldás és hivatalos WooCommerce bővítmény nem érhető el hozzájuk, csak külső fejlesztőtől. Ha ezeknél a bankoknál vezeted a számlád, érdemes tőlük egy ajánlatot kérni, hátha jobb ajánlatot mondanak meglévő ügyfélként, mint a fenti szolgáltatók.