Blog

Akinek már van egy offline módban bevezetett és jól azonosítható márkaneve vagy brand-je, nem kell túl sokat gondolkozzon a domain kérdésen sem, hiszen a név adja magát és ha nem foglalt, akkor egyértelműen bevethető az online építendő birodalmában is.

Mit tehetünk, ha nem ennyire magától értetődő a tevékenységünk vagy nincs egy meghatározott márkanevünk, ami alkalmazható lenne domain névnek is?

Amikor a domain regisztráció során még szabad domain nevet próbálunk keresni weboldalunk, webáruházunk vagy blogunk számára, több fontos vagy annak látszó követelményt támaszunk a névvel kapcsolatban. Legyen könnyen megjegyezhető, pontosan írja le a tevékenységünket és segítse jobb helyezéshez az oldalunkat a Google találati listáján. Nem könnyű a döntés, ráadásul, ha egyszer letesszük egy név mellett a voksunkat, akkor az nem változtatható meg olyan könnyen, illetve, ha már pénzt, időt és energiát fektettünk bele, akkor nem is érdemes.

Nézzük hát a domain név kiválasztásának lehetőségeit!

Kulcsszavas domain

Keresőoptimalizálás szempontjából ma már nincs túl nagy jelentősége, hogy a domain névben szerpelnek-e releváns kulcsszavak, de az biztos, hogy a felhasználók számára némi segítséget jelenthet, ha olyan kulcsszóval találják szembe magukat már a domain névben, amit igazából keresnek.

Felmérések szerint a keresett kulcsszavakat is tartalmazó domain nevekre sokkal gyakrabban kattintanak a felhasználók, mint azokra, melyekben nem szerepelnek a keresőbe beírt szavak. A domain név kiválasztásakor végig kell gondolni, hogy milyen szavakra keresnek a felhasználók, amikor olyan szolgáltatásra vagy termékre keresnek, mint amit el szeretnénk adni. Érdemes összeszedni 3-5 olyan kulcsszót, melyek jól leírják a cég tevékenységét és/vagy termékkörét. Ezeket lehet aztán kombinálni és a legjobb változatot kiválasztva már meg is van a lefoglalandó domain nevünk.

Egyszerű domain

A domain név jó, ha minél egyszerűbb. Könnyen olvasható, kimondható és megjegyezhető. A legjobb, ha nem hosszabb két-három szónál, nem érthető félre, amikor kimondjuk és könnyen leírható. Ne felejtsük el, hogy nem minden felhasználó van a topon helyesírási szabályismeret szempontból.

Ha egy domain nevet nehéz leírni, akkor azt az emberek nem fogják leírni. A túl hosszú és bonyolult szavak biztosan nem jó választás, hiszen fontos, hogy a név organikusan is tudjon terjedni, könnyen tudjanak rá hivatkozni, megemlíteni. Ehhez az kell, hogy bármikor eszébe jusson az embernek.

Rövid domain

Ez ugyanazért fontos, mint az előbb leírt egyszerű domain. A legjobb marketing az, amiért nem kell fizetni. Ilyen a “szóbeszéd marketing”. Ha az a cél, hogy a brand neve gyorsan elterjedjen, akkor érdemes könnyen megjegyezhető domain nevet választani. Minél rövidebb és frappánsabb a megoldás, annál jobb.

Eredeti ötlet

A domain névre a brand részeként kell tekinteni és mint ilyen fontos, hogy más legyen, mint a konkurencia neve. Soha ne válasszunk olyan domain nevet, amely más cégek domain nevéhez hasonló, mert így nem lesz jól beazonosítható. Egy eredeti, kreatív név jobban megmarad a felhasználók fejében, így könnyebben meg is találják.

Az eredetiség „adagolásával” érdemes mértékletesnek lenni, nehogy az legyen az eredmény, hogy az emberek nem tudják megjegyezni a domain nevet. Ilyen eset lehet például a direkt hibásan írt szavak a domain névben. Az eredetiségre törekedve azt kockáztatjuk, hogy lerontjuk a forgalmat, mert nagy az esélye, hogy az emberek helyesen írt fogják beírni a szót a böngészőbe.

Beszédes domain

Mire gondol a felhasználó a cégeddel vagy termékeddel kapcsolatban, amikor először találkozik a domain neveddel? Ha teljesen tanácstalan lesz azzal kapcsolatban, hogy vajon mivel foglalkozik a cég és mi lehet a termék, az feltételezi, hogy sok pénzt szeretnél elkölteni a brand felépítésére. Az olyan név és ezáltal domain név, mint például az Amazon, komoly marketing tevékenységet feltételez, hogy már önmagában is mondjon valamit az embereknek.

Lokalizált domain

Vannak olyan cégek, amely esetében fontos információ, hogy hol helyezkednek el, mert egy jól meghatározható területen látják el az ügyfeleiket. Az ilyen vállalatoknak vagy szervezeteknek érdemes a domain nevükbe belefoglalni ennek a területnek a nevét. Ez a lokális kereséseknél relevánsabbá teszi az oldalt.

Nem SEO központú domain

Sokan úgy gondolják, hogy a keresőoptimalizálás szempontja az egyik legfontosabb a domain név kiválasztásánál, azért választanak egy domain nevet, hogy az jól „szerepeljen” a kereséseknél. A módszer nem jó, ha emiatt olyan nevet választunk, ami a keresőoptimalizálás szempontjából jó, de a weboldal tartalmához valahogy nem igazán illeszkedik.

Ezenkívül egyáltalán nem muszáj egy unalmas, bár fontos kulcsszót vagy kulcskifejezést kiválasztani domain névnek, hiszen más szavakra is lehet a weboldalt optimalizálni, nem csak arra az egy konkrétra.

Trendi-nem trendi domain

Nem érdemes követni egy jelenleg divatos trendet, főleg akkor, ha ha nem rövid távon tervezzük működtetni a weboldalt, aminek nevet választunk. A trendek jönnek-mennek, és ami ma jól hangzik, nem biztos, hogy a jövőben is jól fog hangzani.

Jogi kérdések a domain név kiválasztásakor

Nyilvánvaló, hogy olyan domain nevet nem választhatunk, amit már más használ, csak megvenni tudjuk tőle, ha éppen eladó.

Jogi problémákat eredményezhet, ha a választott nevünk azonos, összekeverhető vagy nagyon hasonló egy már működő domain névvel, vagy egy másik cég nevével. Ezért kell a végleges döntés előtt ellenőrizni más, már működő blogok, weboldalak, cégek neveit. Hiába a jóhiszeműség, senki nem hinné el, hogy nem szándékosan választottunk ilyen nevet.

A domain végződésekről

A domain végződések a domain nevek végén található betűk, a pont utáni részen. Az első domain végződések a .com, a .net és a .org voltak. A .hu, ami elsősorban a magyarországi weboldalak domain végződése 1991-ben jelent meg.

A domain végződések esetében napjainkban már rengeteg féle variáció elérhető, olyanok is, amik beépíthetők a névbe (bit.ly, kiss.me). Ezek nagyos érdekes és egyedi megoldásokat adhatnak, de ha jót akarunk magunknak érdemes a megszokott .com, illetve magyarországi weboldal esetén a .hu mellett maradni, mert a felhasználók a megjegyzett domain név mögé sokszor a .hu vagy .com végződést illesztik be automatikusan, másrészt ezek nagyobb bizalmat keltenek, hiszen tudják mihez kötni, mert már ismerősen cseng. Felmérések szerint a felhasználók elég gyakran azért nem mernek kattintani bizonyos domain nevekre, mert ismeretlenek a számukra a domain végződések és ezért bizalmatlanná válnak.

A domain nevek regisztrációja bármely domain regisztrátornál elvégezhető és érdemes már tárhelyet is váltani hozzá, ha tudjuk, hogy mire szeretnénk használni az adott weboldalt. Az árak és az elérhető végződések nem mindenhol egyformák, érdemes előzetesen tájékozódni és kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet.